’Een klein beetje meer risico nemen’; een overzicht van de door Rutte aangekondigde versoepelingen

© ANP

Het kabinet gaat een ’klein beetje meer risico nemen’ met het coronavirus, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Hij kondigde verscheidene versoepelingen aan; hieronder een overzicht.

Het voortgezet onderwijs en het mbo gaan vanaf 1 maart weer voor alle leerlingen open. De leerlingen mogen een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, heeft het kabinet dinsdag besloten. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, laat Rutte weten.

Ook kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons mogen weer beginnen. Het gaat om de meeste contactberoepen, met uitzondering van sekswerkers.

Winkelen beperkt mogelijk

Het wordt weer mogelijk om heel beperkt te winkelen. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen. ,,Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen’’, zei Rutte tijdens de persconferentie. ,,Vooral voor de kleine winkelier leidt het hopelijk tot iets meer lucht.’’

Er is wel een hele reeks voorwaarden aan de verruiming verbonden. Klanten moeten zich onder meer vier uur van tevoren hebben aangemeld en per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Het bezoek moet minimaal tien minuten duren.

Sporten in teamverband tot 27 jaar

De leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband wordt vanaf 3 maart opgerekt tot 27 jaar. Dat geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. De competities worden nog niet hervat.

De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten. Met deze versoepeling van de coronaregels hoopt het kabinet iets meer lucht te geven aan jongeren en jongvolwassenen die het lastig hebben in deze lockdown, zo vertelde Rutte. ,,Zeker nu het voorjaar zich aandient, is het belangrijk voor deze groep. Dat kan ze helpen.’’

’Extra goed aan basisregels houden’

Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich ’extra goed’ aan de basisregels houden, benadrukte Rutte. ,,We doen hiermee iets heel spannends, zo voel ik dat ook zelf. Verruiming is in deze fase niet gratis.’’ Volgens hem betekent extra ruimte extra verantwoordelijk, van iedereen.

De premier waarschuwde dat als over een paar weken de cijfers weer door het dak gaan er weer een aanscherping zal moeten volgen. ,,Natuurlijk willen we dat niet. We willen juist meer ruimte geven aan alle sectoren, ook aan de horeca en bioscopen.’’

Volgens de premier weten de meeste mensen de maatregelen goed te volgen. ,,Maar het gaat ook niet vanzelf. Uw gedrag doet ertoe.’’ Als iedereen zich aan de afspraken houdt, dan kunnen we best nog meer risico nemen’’, zei Rutte.

Avondklok

Tegelijk blijft de avondklok overeind tot 15 maart en mogen mensen ook nog steeds niet meer dan één persoon per dag thuis ontvangen. Als blijkt dat de avondklok moet gelden tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer komt er een uitzondering voor stemmers, leden van stembureaus en stemmentellers.

Op 8 maart is de volgende persconferentie van het kabinet. Dan zal Rutte bekendmaken wat er gebeurt met de coronamaatregelen na 15 maart.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.