Middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer open

ANP Producties | Bron: ANP

De middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer voor alle leerlingen open. De leerlingen mogen minimaal een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, heeft het kabinet dinsdag besloten. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, laat minister-president Mark Rutte weten.

Het ministerie van Onderwijs onderstreept dat er wel maatregelen gelden zoals 1,5 meter afstand en het dragen van een mondkapje, gespreide pauzes en lestijden en vaste looproutes. Scholen mogen, als ze die maatregelen handhaven, ook op andere locaties les gaan geven, zoals sporthallen of kerken.

Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, het praktijkonderwijs en leerlingen die praktijkgerichte lessen in het vmbo volgen, krijgen prioriteit. Ze moeten wel "zoveel als mogelijk 1,5 meter afstand" houden. Wanneer een leraar of leerling positief is getest, moet iedereen die langer dan een kwartier dichter dan 1,5 meter in de buurt is geweest in quarantaine.

Onderwijsminister Arie Slob laat weten: "Ik ben blij dat alle leerlingen met enige regelmaat weer fysiek naar school kunnen. Daar leren ze het beste. Bovendien is dit heel belangrijk voor het welzijn van jongeren. Nu kunnen ze elkaar weer ontmoeten buiten het scherm. Natuurlijk hoop ik dat ze snel weer vijf dagen met elkaar in de klas kunnen zitten, maar we moeten voorzichtig blijven en tegelijkertijd kwetsbaren in de samenleving beschermen."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.