Wat was het lekker druk overal, en ineens geen opgeheven vingertje van Mark Rutte meer. Verkiezingen komen eraan! | commentaar

Drukte op de Boulevard in Scheveningen zondag vanwege het mooie weer.
© ANP

Mijn hemel wat was het overal druk en niet alleen bij de anticoronamaatregelendemonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Druk op het strand, in het bos, in de parken en vooral in de steden. Zonnetje, zacht briesje en cafés open voor ’to go’.

Even verder in de populaire Jordaan was het evenwel weinig ’to go’ en vooral ’to stay’: niemand nam z’n drankjes mee, iedereen bleef gezellig op straat hangen. Overal mensen, vooral jongeren, die met bier, wijn of cocktail in de hand samenschoolden, opgetogen over het mooie weer en uitgevlogen om dit onverwachte feestje vooral samen te vieren.

Eerlijk is eerlijk: het was heerlijk. Dat fijne geluid van blije mensen. Opgewonden sprak iedereen erover ’dit zo te hebben gemist’. De hunkering zinderde door de straten. Of het mag, of het verstandig is, of je er ziek van wordt, of je eraan doodgaat: het was allemaal even weg.

De boel werd de boel gelaten en als koeien op de eerste lentedag huppelden de mensen door de stad. Als er geen terrassen zijn dan maken we terrassen, zag je iedereen denken.

Verstandig is het natuurlijk niet. En wellicht zelfs niet goed te keuren. Maar afkeuren deed niemand het. Iedereen ’begreep’ het. En er gloort licht aan het einde van de tunnel.

Het vaccinatieprogramma ligt goed op stoom, al weet je het nooit helemaal zeker met de cijfers van coronaminister Hugo de Jonge. Laten we aannemen dat de vaart erin zit, dan zijn in elk geval de ouderen binnenkort gevaccineerd en kan het ic-personeel wat op adem komen.

En dat kunnen de politici in verkiezingstijd wel gebruiken. Benadrukte premier Rutte in de voorgaande maanden uit den treuren vooral thuis te blijven, nu houdt hij al een week zijn opgeheven vinger in zijn zak. Geen ijspret verbieden en ook geen uitstapjes op de eerste lentedag. Nu de verkiezingen naderen wil hij de politiek leider zijn van de hoop en vooral niet sikkeneurig overkomen.

Hoezeer ook de onvrede met de coronamaatregelen groeit – en vooral veel ondernemers zijn in alle staten, omdat ze nog niks mogen – en hoezeer ook velen klaar zijn met de coronarestricties, Mark Rutte is nog altijd populair als crisisleider. Als hij de teugels de komende weken ook nog een beetje laat vieren is hij ’here to stay’.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.