André van Duin spreekt op de Dam tijdens Dodenherdenking

ANP Producties | Bron: ANP

André van Duin spreekt op 4 mei op de Dam in Amsterdam tijdens de Dodenherdenking. Hoeveel publiek er aanwezig kan zijn bij de plechtigheid is nog niet bekend. Dat hangt af van de coronamaatregelen die op dat moment gelden, aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei vrijdag.

Het comité heeft verschillende scenario's voorbereid voor de Nationale Herdenking op 4 mei. Voorzitter Gerdi Verbeet hoopt dat oorlogsgetroffenen en nabestaanden van oorlogsslachtoffers er dit jaar weer bij kunnen zijn op de Dam. Er zal in elk geval een heel klein groepje toehoorders op het plein staan. Vorig jaar, bij de 75e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, sprak koning Willem-Alexander op de vrijwel lege Dam. Daar waren toen alleen koningin Máxima, premier Mark Rutte, burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en Gerdi Verbeet bij.

Als er wat meer mensen kunnen komen, gaat dat op persoonlijke uitnodiging, zegt het Nationaal Comité. Vaststaat dat er in elk geval 1,5 meter afstand moet worden gehouden.

Roxane van Iperen

André van Duin, geboren in 1947, groeide op tussen de puinhopen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerde Rotterdam. Zijn vader was tijdens de oorlog tewerkgesteld in Duitsland, maar daar werd thuis nooit over gesproken. Hij zal volgens het comité op de Dam vertellen wat de Tweede Wereldoorlog tot op de dag van vandaag voor hem betekent. Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam houdt schrijfster Roxane van Iperen de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Het 5 mei-concert is net als vorig jaar niet buiten op de Amstel maar in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS op NPO1.

De Bevrijdingsfestivals op 5 mei zijn voornamelijk via livestreams te volgen, aldus het Nationaal Comité. Er zijn dit jaar veertien festivals, die op 5 mei allemaal het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen aangeleverd krijgen. De gebruikelijke bevrijdingsvuurestafette door heel Nederland gaat wegens de coronacrisis voor de tweede keer niet door. Welke artiesten dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid worden en optredens verzorgen op de festivals, maakt het Nationaal Comité binnenkort bekend.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.