Viroloog Koopmans mag bijna uit quarantaine in China

Het internationale team dat in China de herkomst van het coronavirus onderzoekt heeft de verplichte quarantaineperiode van twee weken er donderdag opzitten. De onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), onder wie de Nederlandse viroloog Marion Koopmans, zetten dan hun werkzaamheden in Wuhan voort. In die stad werd het virus eind 2019 voor het eerst vastgesteld.

De onderzoekers werkten de afgelopen weken vanuit hun hotelkamers. "We hebben zeer uitgebreid doorgesproken wat de vorderingen waren van de studies die in juni en in de afgelopen maanden zijn gestart. Daar gaan we de komende weken dieper op in als we face-to-face meetings hebben", zegt Koopmans.

Maar wat precies allemaal mogelijk is op het gebied van het ontmoeten van Chinese experts en het bezoeken van verschillende locaties is nog onduidelijk. Dat hangt volgens de viroloog af van aangescherpte quarantaineregels vanwege de recente uitbraak in de Chinese provincie Hebei. "We hebben een ruwe planning, gezien de aard van het werk is die niet per dag te geven", aldus Koopmans.

Politiek ligt dit onderzoek erg gevoelig. Zo hebben de Verenigde Staten de Chinese autoriteiten verweten niet transparant te zijn geweest over de oorspronkelijke uitbraak. Het team van de WHO werd aanvankelijk de toegang tot China geweigerd, maar kon uiteindelijk twee weken later toch vertrekken. Of de onderzoekers overal toegang toe krijgen van China is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.