Portugese president stevent af op tweede termijn

ANP Producties | Bron: ANP

De Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa kan zich volgens prognoses opmaken voor een tweede termijn. De 72-jarige conservatief kreeg zondag tussen de 57 en 62 procent van de stemmen, voorspelde tv-zender RTP. Andere zenders kwamen met soortgelijke cijfers.

Rebelo de Sousa kreeg in opiniepeilingen al tot 70 procent van de stemmen toebedeeld. De officiële uitslag wordt maandagavond verwacht.

Als de prognoses juist blijken is er geen tweede ronde nodig. Er zijn in totaal zeven presidentskandidaten. De socialist Ana Gomes komt in de prognoses als tweede uit de bus, gevolgd door de extreemrechtse Andre Ventura.

Verrassing

Portugese media hadden gemeld dat de uitslag voor een verrassing zou kunnen zorgen omdat kiezers weg zouden kunnen blijven bij de stembussen vanwege het risico op besmetting met het coronavirus. Tegen 17.00 uur had 35 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht, iets minder dan vijf jaar geleden.

In Portugal wordt de president verkozen voor een periode van vijf jaar, die één keer kan worden verlengd. Het staatshoofd heeft voornamelijk een ceremoniële rol en geen uitvoerende bevoegdheden, maar kan wel optreden als scheidsrechter in geval van een politieke crisis.

Lockdown

In Portugal is sinds vrijdag 15 januari een strenge lockdown van kracht. Mensen mogen alleen nog naar buiten als ze een geldige reden hebben, zoals naar de dokter gaan of boodschappen doen. Voor de verkiezingen werd een uitzondering gemaakt.

Portugal registreerde zaterdag een recordaantal van 15.333 nieuwe coronagevallen in een etmaal. Bijna 625.000 Portugezen zijn besmet geraakt met het virus. Zeker 10.000 patiënten zijn inmiddels overleden aan Covid-19. Het aantal nam zaterdag toe met 274, eveneens ongekend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.