Witte Huis: regering Trump had geen distributieplan voor vaccins

ANP Producties | Bron: ANP

De regering van president Donald Trump had geen plan liggen voor de distributie van coronavaccins ondanks de dodelijke gevolgen van het virus in de Verenigde Staten tijdens de laatste maanden, zei Ron Klain, de stafchef van de woensdag aangetreden president Joe Biden.

"Het proces om vaccins te verdelen, vooral buiten verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, bestond niet echt toen wij in het Witte Huis kwamen", zei Klain zondag op nieuwszender NBC.

Trump heeft de gevaren van het virus bewust gebagatelliseerd en weigerde bijvoorbeeld mondkapjes te adviseren. Biden ontvouwde afgelopen week zijn plannen om de pandemie onder controle te krijgen. Vaccindistributie is daar onderdeel van. De bedoeling is om met staten en lokale overheden vaccinatiecentra op te zetten in conferentiehallen, stadions en sportzalen. De federale overheid gaat duizenden medewerkers inzetten van onder meer het leger en apotheken om het aantal vaccinaties op te krikken.

Cijfers

De VS registreerden tot dusver al 25 miljoen besmettingen, wat inhoudt dat ongeveer 8 procent van de bevolking is geïnfecteerd. Het dodental door Covid-19 ligt boven de 417.000. Biden heeft gewaarschuwd dat het virus wel 600.000 Amerikaanse levens kan hebben geëist voordat een groot deel van de bevolking na vaccinatie immuniteit heeft opgebouwd.

Ruim zes op de honderd Amerikanen hebben inmiddels een prik gehad. De doelstelling van Trumps regering om tegen eind vorig jaar 20 miljoen mensen te hebben ingeënt is bij lange na niet gehaald.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.