Twee aanhoudingen en tientallen boetes bij rellen in Urk

ANP Producties | Bron: ANP

Bij de rellen in Urk zijn zaterdagavond twee personen aangehouden. Volgens de politie zijn daarnaast tientallen boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok, die vanwege het coronavirus voor het eerst was ingegaan.

In Urk gingen tientallen mensen de straat op uit protest tegen de avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken.

De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie lieten in een verklaring weten "zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen" van zaterdagavond in Urk. Ze zeiden geen woorden te hebben voor het gedrag van de relschoppers. "Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD."

Dramatische avond

Ze schreven verder in het bericht: "Dit is niet alleen volstrekt onacceptabel, maar ook een klap in het gezicht van in het bijzonder de GGD-medewerkers die bij de testlocatie alles doen om Urkers te helpen".

Burgemeester Cees van den Bos van Urk liet zaterdagavond al weten zich te schamen voor wat er zaterdagavond in zijn gemeente gebeurde. "Dramatisch zoals deze avond nu verloopt", zei Van den Bos op Twitter. "Mij rest als burgemeester, samen met de politiechef en de officier van justitie, maar een middel: het afgeven van een noodbevel en de inzet van de ME." Van den Bos sluit af met "We willen rust op Urk". Het noodbevel werd afgegeven en de mobiele eenheid en de marechaussee stonden klaar om in te grijpen. Maar uiteindelijk keerde de rust terug en was de inzet van de ME niet noodzakelijk.

Brandstichting

"De coronateststraat van de GGD is in brand gezet", zei de politie. "Dat was brandstichting, dat kan niet anders." Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is hoe iemand de deur van de teststraat intrapt. Kort daarna staat het gebouwtje in brand.

"Toen de brandweer bezig was met blussen hield de politie de jongeren op afstand zodat de brandweer daarbij niet gehinderd werd", zei de politiewoordvoerster. Een uur na het ingaan van de avondklok waren er volgens haar nog altijd zo'n vijftig auto's op het haventerrein.

De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus. Volgens de gemeente, politie en het OM wordt de avondklok "de komende week strikt gehandhaafd" in Urk.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.