Politie complimenteert inwoners; ’Avondklok in Haarlem zonder chagrijn geaccepteerd’

Bij het stadhuis in Haarlem moet een man zijn papieren laten zien.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Jaap Timmers
Haarlem

Als zaterdagavond de Damiateklokjes van de Grote Kerk in Haarlem hebben geklingeld, is het meteen muisstil in de stad. De avondklok werkt uitstekend in de stad. De politie is met zestig man en vrouw op oorlogssterkte, maar heeft vrij weinig te doen. Het korps complimenteert de inwoners.

Tientallen maaltijdbezorgers rijden geruisloos door de straten. Ze mogen dat tot 10 uur doen, zeggen ze. De laatste supermarkt sluit zijn deuren, hardlopers spoeden zich huiswaarts.

De wegen zijn uitgestorven. Er hangt een serene sfeer in de binnenstad.

Lees ook: Avondklok in Noord-Holland: demonstraties, boetes, maar vooral uitgestorven straten

Agenten controleren inwoners, die zich na het afgesproken uur nog op straat begeven. Dat verloopt gemoedelijk.

Patrouillerende politiemensen in de Barteljorisstraat meldden rond 10 uur dat zij enkele jongeren een bekeuring hebben gegeven.

De dienders geven aan dat er niet gewaarschuwd wordt, maar dat overtreders van de avondklok meteen lik op stuk krijgen. De stilte op straat wordt soms doorbroken door muziek uit woningen. Dance klinkt uit een shoarmazaak in de Kruisstraat.

De Cronjéstraat is uitgestorven. Een vrouw, die langs Het Spaarne haar hond uitlaat, is verwonderd over de stilte. „Het is geweldig om nu een ommetje te maken, het is een prachtige avond.”

Midden op de Grote Markt staat een man te praten. Hij heeft geen ’papieren’ bij zich. Hij is het niet eens met de avondklok en riskeert bewust een boete van 95 euro.

Twee boa’s ontmoeten rond 11 uur een dakloze in de Lange Herenstraat, en vragen hem waar hij naartoe kan. De twee kunnen niet meer doen dan hem aan te moedigen om te vertrekken. Vanaf maandag zijn boa’s bevoegd een bekeuring uit te schrijven.

Drie aangesproken taxichauffeurs zeggen ’nu compleet werkeloos’ te zijn. Ze steunen de avondklok, zij het met pijn in hart. „Voor ons is er geen tegemoetkoming.”

In de loop van zondag maakt de politie bekend dat landelijk ruim 3600 bonnen zijn uitgedeeld. Hoeveel bekeuringen in Haarlem en omgeving zijn gegeven, wordt niet bekendgemaakt. Een woordvoerster van de politie Noord-Holland bevestigt het beeld dat de avondklok goed is nageleefd. De zegsvrouw: ,,Zeker ook in Haarlem was het zeer rustig. De inwoners accepteerden het zonder chagrijn. Dat is een compliment voor de bewoners. Ja het was saai op straat, maar het is ook wel eens goed voor ons dat we deze maatregel zonder gedoe opvolgen.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.