Na (te) veel remises verliest Magnus Carlsen zelfs een partij: dit zag grootmeester Dimitri Reinderman tijdens speelronde acht van Tata Steel Chess gebeuren

Magnus Carlsen.© Foto ANP/Remko de Waal

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde acht.

Tot de vele tradities van Tata Steel Chess behoort ook dat Magnus Carlsen traag start. Jaar na jaar weet hij in het begin van het toernooi maar nauwelijks tot winst te komen, maar als de Noor dan éénmaal wint, gaat hij ook echt los en zo eindigt hij toch steeds op een goede of zeer goede score.

Dit jaar liet hij een zege in de eerste ronde volgen met zes remisepartijen op rij. Hoog tijd dus om die remiseserie zou stoppen en dat gebeurde in de achtste ronde, maar niet op de gewenste manier. De 18-jarige Rus Andrey Esipenko toonde geen vrees voor de wereldkampioen, speelde met wit heel agressief en wist na een blunder zelfs te winnen! En zo is Carlsen, normaal altijd favoriet, slechts een outsider voor de toernooioverwinning geworden.

Zwart staat ondanks een pluspion al niet lekker. Als hij bijvoorbeeld kort rokeert komt wit met h4 en h5. Carlsen dacht de witte druk te kunnen neutraliseren door paardruil aan te bieden.

16… Nc6? 17. Ncxb5! axb5

Stukoffers op b5 zijn niet ongebruikelijk in het Siciliaans. Normaal slaat wit dan echter nogmaals op b5 om alvast twee pionnen voor het stuk te krijgen. Hier heeft wit iets veel beters.

18. Nxc6! Bxc6 19. Qc3!

Met een dubbele aanval op loper en toren. Een zeldzaam motief en dat is wellicht de reden dat Carlsen het gemist had.

19….O-O 20.Dxc6 d5 21.exd5 Txf8 22.d6 Dd8 23.Dxb5

Wit heeft meer materiaal en een sterke vrijpion op d6. Op zet 38 geeft Carlsen op.

reinderman aan zet

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde ...

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen