Zeker 170 mensen aangehouden in Amsterdam bij verboden betoging

ANP Producties | Bron: ANP

De politie heeft zondagmiddag zeker 170 mensen aangehouden tijdens een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam die niet was toegestaan. Dat heeft korpschef Frank Paauw van de politie Amsterdam gezegd in de talkshow Op1. "De mensen die op het plein afkwamen, zijn voor een deel bekende groeperingen, zoals politieke stromingen of voetbalhooligans, maar er zitten ook hele boze mensen bij", zei hij.

Paauw noemt het recht op demonstreren een groot goed, "maar er komen nu groeperingen bij die komen om de confrontatie te zoeken. Dat maakt het op dit moment erg ingewikkeld."

Volgens de gemeente, eerder op de dag, waren er ondanks de dringende oproep om vooral niet te komen en de waarschuwing dat de politie zou optreden naar schatting 1500 mensen aanwezig bij het protest gericht tegen de coronamaatregelen. Op sociale media ging de afgelopen week het bericht rond dat mensen van plan waren te gaan "koffiedrinken" in Eindhoven en Amsterdam.

Op het Museumplein in de hoofdstad hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.