Politie jaagt op relschoppers in Eindhovense binnenstad

ANP Producties | Bron: ANP

Nadat relschoppers zondag in Eindhoven vernielingen hadden aangericht op het 18 Septemberplein en in en rond het station Eindhoven Centraal, trokken ze verder de binnenstad in. In de winkelstraten gooien ze aan begin van de avond opnieuw met onder meer vuurwerk en rookbommen naar de mobiele eenheid, agenten en naar politiepaarden.

Doordat kleine groepjes relschoppers de politie lijken te provoceren, ontstaat een soort 'kat-en-muis-spel' in de kleine straatjes in het centrum. De politie zet traangas in om de relschoppers weg te jagen. Over nieuwe aanhoudingen, is nog niets bekend. "Kleinere groepen in de Eindhovense binnenstad blijven zich misdragen. Er zijn diverse vernielingen gepleegd. Deze groepen weigeren vooralsnog de binnenstad te verlaten", meldt de politie Oost-Brabant. "We zijn volop bezig om de rust te laten terugkeren."

In de middag werden al minstens dertig mensen aangehouden, onder meer voor (zware) mishandeling en het geen gehoor geven aan de oproep om het 18 Septemberplein te verlaten. Eerder riepen gemeente en politie iedereen al op om weg te blijven uit de stad en ook niet naar Eindhoven Centraal te komen. De gemeente stelde een noodbevel in en de politie sloot het treinstation af.

Centraal Station

Demonstranten hadden kort daarvoor flink huisgehouden op Eindhoven Centraal. In de stationshal zijn veel vernielingen aangericht, ook een piano moest eraan geloven. De vestiging van Jumbo werd geplunderd. De ruiten van de supermarkt zijn ingegooid en de schappen leeggehaald. Overal op de grond liggen glas, puin en supermarktartikelen.

De demonstratie, die overigens op voorhand werd verboden, begon als protest tegen coronamaatregelen van het kabinet. Het protest ontaardde al gauw in ongeregeldheden op het 18 Septemberplein, die zich verplaatsten naar het Centraal Station. Ook in de fietsenstalling op het station werden vernielingen aangericht. Relschoppers namen fietsen mee uit de stalling. Ook werden hekken en fietsen gebruikt om barricaden op te werpen tegen de mobiele eenheid.

De politie hoopt alle relschoppers op te sporen. Wie zondag niet is opgepakt, kan later altijd nog worden aangehouden aan de hand van beelden van beveiligingscamera's.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.