Aanhangers Navalni aangehouden bij protesten in Rusland

ANP Producties | Bron: ANP

Op verschillende plaatsen in Rusland zijn meer dan 230 mensen aangehouden bij protesten voor de vrijlating van de gevangengenomen Russische oppositieleider Aleksej Navalni.

In het oosten van Rusland, waar de protesten als eerste begonnen, zijn tientallen arrestaties verricht. In de stad Chabarovsk, die door het tijdsverschil zeven uur voor de hoofdstad Moskou ligt, publiceerden activisten zaterdag video's van de politie die demonstranten slaat en in gevangenisbusjes stopt.

Navalni riep deze week zijn aanhangers op zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. Later zaterdag wordt een grote demonstratie verwacht in Moskou. In totaal wordt naar verwachting op zeventig plaatsen gedemonstreerd door de oppositie.

Landhuis

De oppositieleider publiceerde eerder deze week een video met de titel "Een paleis voor Poetin", waarin hij beweerde bewijs te hebben dat de president een enorm landhuis voor zichzelf had laten bouwen aan de Zwarte Zee dat gefinancierd zou zijn met smeergeld. De bijna twee uur durende film had na een paar dagen al meer dan 65 miljoen views op YouTube. Het Kremlin noemt de beschuldigingen "onzin" en "leugens".

Navalni werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. De Russische geheime dienst FSB wordt beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.

Kira Jarmisj, de woordvoerster van Navalni, en enkele andere oppositieleden werden afgelopen ook week al aangehouden en zijn zaterdag niet bij de protesten aanwezig. Russen die zaterdag de waarschuwingen van de autoriteiten negeren en toch gaan demonstreren, kunnen ook worden aangepakt. De politie in Moskou zegt dat zal worden ingegrepen bij illegale protesten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.