Demonstratie spat na politieoptreden uiteen bij Marktplein IJmuiden, twee arrestaties

Susanne Moerkerk
IJmuiden

Een groep van tientallen deelnemers trok zaterdagavond even na negen uur over de Lange Nieuwstraat in IJmuiden. Twee mensen zijn aangehouden.

De groep draaide muziek via een draagbare box en veel deelnemers hadden hun gezicht bedekt met sjaals. Op vragen van de krant wilde geen van de deelnemende wandelaars in gaan, of het ging om een protest van Defend IJmuiden is daarom vooralsnog onbekend. Ook de politie kon, zo kort na de gebeurtenissen nog niets kwijt over een eventuele link met de actiegroep die eerder (onaangekondigd) demonstreerde tegen coronamaatregelen in IJmuiden.

De groep werd door de politie in de gaten gehouden en gevolgd. Een agent liet ter hoogte van het Velserduinplein weten dat er meer politie opgetrommeld werd ’zodat we ze kunnen insluiten en opschrijven’. Niet veel later spatte de demonstratie uiteen nabij Marktplein. Deelnemers renden op hoge snelheid stegen en zijstraten in, de muziekinstallatie werd door twee deelnemers in allerijl tussen de flats door afgevoerd.

De ME zou zijn opgeroepen om hergroepering te voorkomen, kort daarna laat de politiewoordvoerder weten dat de ME toch niet is ingeschakeld.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.