VluchtelingenWerk herkent signalen martelingen Soedanezen

ANP Producties | Bron: ANP

VluchtelingenWerk Nederland herkent de signalen over uitgezette asielzoekers naar Soedan die bij aankomst direct werden gearresteerd en zwaar zijn mishandeld. De organisatie hoort vaker verhalen van vluchtelingen die vrezen voor hun leven bij uitzetting.

VluchtelingenWerk reageert daarmee op een artikel in NRC. Daaruit blijkt dat justitie het afgelopen decennium zeker zestien Soedanese asielzoekers heeft uitgezet ondanks sterke aanwijzingen voor martelingen door de autoriteiten in Soedan. De krant meldt op basis van onder meer interne documentatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) herhaaldelijk bewijzen daarvan opzij schoof.

"De wil om mensen na afwijzing terug te laten keren is zo groot, zo blijkt uit het artikel, dat zelfs met schimmige regimes terugkeerdeals worden gesloten. Met arrestaties en marteling tot gevolg", aldus een woordvoerder van VluchtelingenWerk.

Vorig jaar kregen honderd vluchtelingen uit Soedan een brief dat hun asielvergunning opnieuw zou worden beoordeeld en mogelijk zou worden ingetrokken. VluchtelingenWerk deed toen een oproep aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol om geen Soedanezen terug te sturen uit de gebieden Darfur, Zuid-Kordofan en Blauwe Nijl. De veiligheidssituatie in die drie gebieden zou nog steeds te onvoorspelbaar zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.