Lagere eerste levering van AstraZeneca tegenvaller voor Nederland

ANP Producties | Bron: ANP

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is een tegenvaller voor Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech.

Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot 60 jaar met een medische indicatie en later bredere groepen.

Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld door EU-landen, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het vaccin van AstraZeneca eerder "belangrijk voor onze aanpak". In reactie op de boodschap van AstraZeneca zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag dat "de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt" en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins "met de nodige onzekerheden" omgeven waren.

Het vaccin ligt ter goedkeuring voor bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Het vaccin onderscheidt zich van vaccins die nu in gebruik zijn. Het hoeft niet op lagere temperatuur te worden bewaard. Ook zou het goedkoper zijn.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.