Britse premier ingenomen met telefoontje van Biden

ANP Producties | Bron: ANP

De Britse premier Boris Johnson is opgetogen dat hij de kersverse Amerikaanse president Joe Biden aan de telefoon heeft gehad. Het is voor zover bekend het eerste telefoongesprek van Biden met een Europese regeringsleider sinds zijn aantreden. De woensdag ingezworen Biden belde eerder al met de leiders van buurlanden Canada en Mexico.

"Ik kijk uit naar het verdiepen van de langlopende alliantie tussen onze twee landen terwijl we koersen op een beginnend, duurzaam herstel van Covid-19", twitterde de Britse premier na het gesprek van zaterdagavond. Hij vond het "geweldig" zijn Angelsaksische collega te spreken.

Johnson is blij dat de VS terugkeren naar het klimaatakkoord van Parijs en de Wereldgezondheidsorganisatie. "Bouwend op de lange samenwerkingsgeschiedenis van het VK en de VS rond veiligheid en defensie, committeerden de leiders zich opnieuw aan de NAVO-alliantie en onze gedeelde waarden als het gaat om het bevorderen van mensenrechten en bescherming van de democratie", staat in een verklaring van Downing Street.

De twee spraken ook over de voordelen van een mogelijke vrijhandelsdeal tussen beide landen. Johnson herhaalde dat hij obstakels op handelsgebied uit de weg wil ruimen.

Biden en Trudeau spraken vrijdag af elkaar volgende maand te ontmoeten. Wanneer de opvolger van Donald Trump naar Europa komt is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.