Echtgenote Navalni en honderden anderen opgepakt in Moskou

ANP Producties | Bron: ANP

In de Russische hoofdstad Moskou zijn bij demonstraties tegen het bewind van president Vladimir Poetin en voor de vrijlating van oppositieleider Aleksej Navalni, honderden mensen opgepakt. Onder hen ook Joelia Navalni, de echtgenote van Aleksej.

Al voordat de demonstratie zou beginnen werden zeker honderd mensen aangehouden. Onder hen bevond zich ook de bekende activist Ljoebov Sobol. Volgens monitorgroep OVD-Info zijn er in heel Rusland inmiddels 1614 mensen gearresteerd. Op beelden op sociale media is te zien dat er hier en daar flink wordt geknokt tussen betogers en veiligheidstroepen.

Er zijn naar schatting van verslaggevers van persbureau Reuters in het centrum van de hoofdstad minimaal 40.000 mensen aanwezig. Volgens de autoriteiten gaat het om 4000 deelnemers. De demonstratie in Moskou, die door de Russische autoriteiten is verboden, begon om 12.00 uur (Nederlandse tijd).

Gevangenisbusjes

Ook elders in Rusland, waar vanwege het tijdsverschil de protesten eerder begonnen, zijn al honderden mensen opgepakt. In de stad Chabarovsk publiceerden activisten zaterdag video's van de politie die demonstranten slaat en in gevangenisbusjes stopt. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, gingen ook enkele honderden mensen de straat op.

Vanuit Londen kwam al een bezorgde reactie. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak in een verklaring grote bezorgdheid uit over de arrestaties en zegt de gang van zaken nauwgezet te volgen. Het departement roept op tot vrijlating van de arrestanten.

De Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Linas Linkevicius vindt dat er "veel te veel" mensen worden vastgezet. "Meneer Poetin, kijk de realiteit in de ogen en laat Joelia en Aleksej Navalni onmiddellijk vrij", twitterde hij.

De Russische regering beschuldigde ondertussen de Amerikaanse ambassade in Moskou van het publiceren van de geplande betogingsroutes in de vele steden waar wordt gedemonstreerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil opheldering van de Amerikanen over deze publicatie over "een mars op het Kremlin".

Oproep Navalni

Navalni riep deze week zijn aanhangers op zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. In totaal wordt naar verwachting op zeventig plaatsen gedemonstreerd door de oppositie.

De oppositieleider publiceerde eerder deze week een video met de titel 'Een paleis voor Poetin', waarin hij beweerde bewijs te hebben dat de president een enorm landhuis voor zichzelf had laten bouwen aan de Zwarte Zee dat gefinancierd zou zijn met smeergeld. De bijna twee uur durende film had na een paar dagen al meer dan 65 miljoen views op YouTube. Het Kremlin noemt de beschuldigingen "onzin" en "leugens".

Navalni werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen. De Russische geheime dienst FSB wordt beschuldigd achter de vergiftiging te zitten.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.