Mona Keijzer op bezoek in Hoofddorp. ’Ik voel me gehoord’, zegt horecaman Robert van Leeuwen na goed gesprek met staatssecretaris

Robert van Leeuwen in gesprek met Mona Keijzer en Marja Ruigrok.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Bart Boele
Hoofddorp

„Het was een goed gesprek van drie kwartier. Ik heb mijn verhaal kunnen doen en ik voel me gehoord.” Dat zegt de Hoofddorpse horecaman Robert van Leeuwen over het bezoek van CDA-staatssecretaris Mona Keijzer aan zijn IJzerbar aan de Kruisweg.

Robert van Leeuwen: „Het was een gesprek op menselijk niveau. Keijzer was heel open, dat is veel beter dan communicatie via de televisie. Echt heel fijn. In december trokken we bij de gemeente Haarlemmermeer aan de bel en daar werden we gehoord. Nu is ook de staatssecretaris hier op bezoek geweest in een ontmoeting waar gevoel bij zit.”

Begin december deed Van Leeuwen met vijf jonge horecaondernemers via deze krant een beroep op Haarlemmermeers wethouder Marja Ruigrok (VVD) om ’iets’ voor ze te doen. De IJzerbar ging begin vorig jaar open en direct volgde de eerste lockdown. Als beginnende zaak waren er geen omzetcijfers om te overhandigen en daardoor had Van Leeuwen geen recht op een compensatieregeling van de overheid. Hij stond na een flinke investering met lege handen, de vaste kosten lopen door en de inkomsten zijn nul komma nul.

Ruigrok schreef na een gesprek met de horecaondernemers een brief aan de staatssecretaris van economische zaken om iets te doen voor startende ondernemers die de dupe zijn van de coronacrisis. Met succes: Keijzer liet weten naar Hoofddorp te willen komen. Gisteren kwam ze op werkbezoek in Hoofddorp.

Keijzer werd voor het raadhuis ontvangen door Ruigrok en ze maakten een wandeling door het centrum van Hoofddorp. Onderweg sprak ze met de eigenaar van Zwart Schoenenmode om door te wandelen naar de IJzerbar aan de Kruisweg, waar Robert van Leeuwen haar ontving. Zijn collega’s die met hem de actie ’De Naakte Waarheid, Het bestaansrecht van de horeca’ begonnen mochten er niet bij zijn vanwege de coronabeperkingen.

Compensatieregeling

Nu komt er een compensatieregeling voor startende ondernemers. „Het is niet veel, maar er is iets”, zegt Van Leeuwen. „Met kerst konden we niks doen. Nu kijken we vooruit naar Valentijnsdag met het opzetten van een actie. Met die compensatieregeling kunnen we eindelijk weer creatief zijn en ondernemen.”

Keijzer vertelde het erg prettig te vinden op werkbezoek te zijn. „Ze zei: het is makkelijker praten zo aan tafel”, aldus Van Leeuwen. Ondertussen vertelde ze over de lobby die ze heeft gevoerd om tot de compensatieregeling te komen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.