Raar haar rukt op, wat nu? ’Laat gaan dat pluishaar, die uitgroei. Wees solidair met kappers. Ze gaan kapot’[video]

Zelf aan de slag met de schaar? Doe het niet, zegt de kappersbond.© Foto Hollandse Hoogte / Careman Fotografie

Annemarie de Jong
Huizen

Een radicaal kortgeknipte Thierry Baudet van Forum voor Democratie in de Tweede Kamer. ,,Kappers waren woest”, zegt Gonny Eussen van brancheorganisatie ANKO. Maar wat doen we met raar haar?

Op tv, op straat of in je eigen spiegel begint het op te vallen. Mannen met Beethovenkapsels, vrouwen met uitgroei en kinderen met gordijntjes voor de ogen. De kapsalons die 14 december sloten, worden gemist. Zicht op heropening is er niet.

Hoe gaan we dit probleem, dat een tot twee centimeter per maand groeit, oplossen?

Niet, zegt Gonny Eussen van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) in Huizen. ,,Eigenlijk juichen wij pluishaar en een donkere landingsbaan op je hoofd enorm toe. Laat het gaan. Hoe erg is dat? We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Laat zien dat je solidair bent met de kappers.” Neem een voorbeeld aan Mark Rutte, zegt ze. ,,Hij heeft van dat dikke haar, dat nu op half zeven hangt. Met gel probeert hij het een beetje op de goede plek te houden. Dat is top!”

Nederlanders moeten toch eens per zes weken naar de kapper?

,,We lopen allemaal achter op schema, het is niet anders.” Ga vooral niet aan de slag met knippen-voor-dummies filmpjes, zegt Eussen. ,,Spaar je de moeite. Knippen en verven is een vak, moet je drie, vier jaar voor leren. Je wilt niet weten hoeveel herstelwerkzaamheden kappers na de eerste lockdown hebben verricht: verknipt haar of verkeerd gekleurd.”

Heel wat hebben géén coronacoupe; werken kappers stiekem door?

We zagen een gekortwiekte Thierry Baudet. Eussen: ,,Hij weet dat de kappers dicht zijn. Een heel raar moment om met een frisse, nieuwe coupe de Kamer binnen te stappen.” Misschien een geliefde met ’kniptalent’? ,,Het was een ingrijpend ander kapsel; ik kan me niet voorstellen dat het hobbywerk is. Op een sarcastische opmerking zei hij zelf: ’Wilt u het nummer van mijn kapper?’ Veel kappers zijn er boos over. Kun je niet maken als volksvertegenwoordiger.”

Geknipte Thierry Baudet© Foto ANP

Duidelijk is dat er illegaal wordt doorgeknipt. ,,In de thuissituatie en we weten allemaal waar de meeste besmettingen plaatsvinden...”

Oncollegiaal ook, vindt Eussen. ,,We zien op tv ook presentatoren die zijn gekapt, gekleurd en gestyled door een kapper.” Ze vindt het maar ’triest en een verkeerd signaal’. ,,We hebben het uitgezocht. Ook voor tv is het verboden. Het zou fantastisch zijn als ze met uitgroei, gekke plukken en dooie punten in het openbaar verschijnen.” Bij het NOS-Journaal doen ze het volgens Eussen wel goed.

Eerder stoorde de branche zich aan voetballers in de eredivisie. Met strakke kapsels staan ze op het veld. ,,Duidelijk het werk van professionals. Staat een boete van vierduizend euro op.” Dat kappers hun partner of kinderen knippen; oké. ,,Zonder betaling in de privésituatie, maar formeel gezien mogen ze hun beroep nu niet uitoefenen.”

Waar moeten al die kappers nu van leven?

De salon zit potdicht. Alleen via de webshop mogen kappers producten verkopen. ,,Met die paar flessen shampoo gaan ze het niet redden. Het geld zit in het knip- en kleurwerk”, zegt Eussen. De ANKO is teleurgesteld over de nieuwe, extra steunmaatregelen. ,,Allemaal voor de lange termijn. Er moet acuut iets worden geregeld voor de zwaar getroffen ondernemers, in de vorm van een voorschot. Het water staat ze aan de lippen.”

Een grote groep kwam in het laatste kwartaal van 2020 ’door de systematiek’ niet in aanmerking voor overheidssteun. ,,De reserves waren op na de eerste lockdown. Ze hebben ook nog eens de kerstklapper misgelopen en alle vaste lasten lopen door. Veel kappers staan op omvallen. Ze bellen mij wanhopig op; dat ze geen boodschappen meer kunnen doen, de hypotheek niet kunnen betalen en hun huis verkopen om de zaak overeind te houden. Of ze lenen bij kinderen. Ze gaan kapot. En bij banken krijgen ze bij een kredietaanvraag nul op het rekest, of alleen tegen enorme rentes. Ik krijg er buikpijn van.”

Trekt de normaal zo opgewekte kapper het mentaal nog een beetje?

,,Eigenlijk gaat het heel slecht”, zegt Gonny Eeussen. ,,Het zijn super gepassioneerde ondernemers, die hun vak helemaal fantastisch vinden. De kapper staat in de top vijf van gelukkigste beroepsgroepen ter wereld. Ze hebben een band met hun klanten, het zijn halve therapeuten. Die sociale contacten missen ze enorm. Heel lang was het schouders eronder en positief ertegenaan, maar nu tijdens de tweede lockdown zie ik de koppies echt hangen.”

In dit filmpje van de kappersvereniging ANKO vertellen kappers over het water dat hen aan de lippen staat.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.