Premium

De avondklok draagt bij aan een groter gevoel van urgentie. Besef dat we in oorlog zijn. Neem zaterdagavond om 21:00 uur iets lekkers bij de koffie | Commentaar

Supermarkten gaan zaterdagavond eerder sluiten in verband met de avondklok.
© Foto ANP/Koen van Weel

De Tweede Kamer heeft er een debat van acht uur voor nodig gehad, maar zaterdag om 21:00 uur is het zover: de avondklok gaat in, (voorlopig) voor een periode van ruim twee weken. Waar komt die weerstand toch vandaan?

De avondklok, helemaal als hiervoor het woord spertijd wordt gebruikt, roept associaties op met oorlog. In zekere zin zijn we ook in oorlog, met een onzichtbare vijand met een enorme expansiedrift in een steeds wisselend uniform: Chinees, Noord-Italiaans, Spaans, Zuid-Afrikaans, Brits en Braziliaans. De ziekenhuizen stromen vol, net als in een echte oorlog. Niet met gewonden op het slagveld maar met ernstig zieken door een virus. Legerinzet is al nodig om de zorg te assisteren. Besef dat we in een soort oorlog zijn en stel meteen vast dat er desondanks nog heel veel wel mogelijk is, veel meer dan in welke echte oorlog dan ook.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.