Vluchtelingenwerk: delen gegevens asielzoekers moet stoppen

ANP Producties | Bron: ANP

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet stoppen met het systematisch delen van gegevens van asielzoekers met de politie. Dat stelt Vluchtelingenwerk Nederland, in reactie op een publicatie van NRC Handelsblad.

NRC berichtte maandag over een conceptbrief van het ministerie van Justitie, die nog naar de Kamer moet gaan. Daarin erkennen minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol dat het COA jarenlang systematisch de gegevens van honderdduizenden asielzoekers onrechtmatig deelde met de politie. Het ging daarbij om gevoelige informatie over onder meer godsdienst en etniciteit.

Vluchtelingenwerk noemt het "schokkend" en zegt zich "grote zorgen" te maken over "deze onwettige vorm van gegevensdeling. Hiermee ontstaat een vooringenomenheid vanuit de politie richting asielzoekers waarmee een hele groep over één kam geschoren en als potentiële verdachte behandeld wordt".

"Deze vorm van stigmatisering en criminalisering moet stoppen", vindt Vluchtelingenwerk.

Het ministerie van Justitie spreekt de berichtgeving van NRC niet tegen, maar wil er inhoudelijk niet op ingaan. "Binnenkort sturen wij een brief naar de Tweede Kamer over de gegevensdeling tussen COA en politie. Daar kunnen wij helaas niet op vooruitlopen", zegt een woordvoerder.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.