Jaloezie is een rotgevoel

© Foto 123RF

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Sanne is bang dat Marcel haar verlaat vanwege haar jaloezie.

Sanne heeft weinig redenen om Marcel te wantrouwen. Toch is ze jaloers op elke vrouw naar wie hij kijkt. „Ze zeggen altijd dat jaloezie een slechte eigenschap is, maar dat is het niet. Het is een rotgevoel.

Ik heb echt geprobeerd om eraf te komen. Als mensen het een slechte eigenschap noemen, dan voel ik altijd een steekje. Een slechte eigenschap is dat je losse handjes hebt of dat je niet naar anderen luistert. Dingen die je kunt afleren als je het graag wilt. Maar jaloezie is zoiets geks. Het is een soort stomp in je buik. Het is niet iets wat ik doe, maar iets wat me overkomt.

Ik ben onzeker, daar ben ik me van bewust en jaloezie komt daar uit voort. Maar eigenlijk is dat net zo’n dooddoener als die van de slechte eigenschap. ’Je bent gewoon onzeker’, maakt het rotgevoel op geen enkele manier minder. Ik voel me er eerder slechter door. Een beetje een sukkel. Als iets slecht is voor je zelfvertrouwen dan is het dat iemand je bevoogdend toespreekt.

In mijn hoofd valt Marcel voor vrouwen die zelfverzekerd zijn. Toen ik hem leerde kennen, dacht hij misschien zelfs wel dat ik ook zo’n vrouw was. Ik ben niet verlegen en geen grijs muisje. Ik weet gewoon dat ik er leuk uit kan zien en aardig ben. Zolang die stomp niet komt, voel ik me vaak best goed over mezelf. Maar als we bijvoorbeeld op een feestje zijn, kan het zomaar omslaan. Een paar jaar geleden gingen we samen naar een verjaardag van een paar oude vrienden van hem. Ik kende er niet veel mensen, maar had er zin in. Marcel zei me nog dat ik er mooi uitzag. Een leuk jurkje, goed opgemaakt. Ik zat al snel met een groepje te kletsen, terwijl Marcel bij anderen zat. Maar op een gegeven moment zag ik dat hij met een meisje praatte. Ze was ontzettend mooi en ze moest duidelijk erg om hem lachen. Andersom zag ik hoe hij daarvan genoot. Toen kwam die stomp dus. Ineens vond ik mijn jurk maar stom. Net als mijn haar en eigenlijk alles. De stomp werd een draaiende vuist in mijn binnenste. Ik kon het gevoel niet afschudden of mezelf op andere gedachten brengen. Toen kakte ik als het ware in. Ik nam geen deel meer aan het gesprek, trok me een beetje terug in de hoek van de bank en werd alsnog dat verlegen, grijze muisje.

Marcel had snel door dat ik me niet goed voelde en kwam bij me zitten. Hij vroeg wat er was, maar ik wilde per se niet die vriendin zijn die gaat zeuren als haar vriendje met een ander praat. Ik zei dat ik hoofdpijn had en hij stelde voor naar huis te gaan. Daar kregen we knallende ruzie. Mijn schuld. Ik kon niet voor me houden dat dat meisje me dwars zat. Hij moest eerst nog een beetje lachen. ’Dat is Mirjam. Daar heb ik mee gewerkt.’ Maar toen ik suggereerde dat ze hem wel erg leuk vond en uiteindelijk dat hij misschien wel erg de joviale gast had lopen uithangen, raakte hij geïrriteerd. Ik had hem gekwetst met mijn wantrouwen.

Ik ben bang dat dit scenario zich al op heel veel manieren heeft afgespeeld. Ik heb het als hij over een vrouw zegt dat ze er leuk uitziet, als hij vriendelijk naar iemand lacht, als hij het goed kan vinden met een collega. En dan probeer ik niks te laten merken, want jaloezie, dat is ’een slechte eigenschap’. Als je jaloers bent, ben je ’gewoon onzeker’. Maar uiteindelijk komt het er toch uit.

Ik denk zelf dat het angst is, geen onzekerheid. Ik hou van Marcel. Hij is zo leuk en zo lief. Hij vergeeft me elke stomme gifgroene aanval van jaloezie. Maar wat nou als hij op een dag een meisje treft waarvan ook hij ziet dat ze leuker is dan ik? Misschien wel eentje die nooit hysterisch doet als hij naar iemand anders kijkt. Dan ben ik hem kwijt. Ik ben niet onzeker door hoe knap of leuk die vrouwen zijn, ik ben bang dat hij bij me weggaat. En het erge is dat ik hem nog gelijk zou geven ook.”

Ook geïnterviewd worden over liefde? Mail dan naar yanaika@mediahuis.nl

Meer Over Liefde lees je hier

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.