RIVM geeft één keer per week update over vaccinatiecijfers

ANP Producties | Bron: ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat vanaf nu één keer per week bekendmaken hoeveel mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De teller staat aan het begin van de registraties op 77.000 mensen. Zij hebben tot en met afgelopen zondag hun eerste prik tegen Covid-19 gekregen. Het zijn allemaal zorgmedewerkers.

De vaccinatiecijfers komen op dinsdag naar buiten. Op dinsdagen geeft het instituut steevast ook al een update over de coronasituatie in Nederland.

Maandag is de vaccinatiecampagne ook begonnen voor bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in instellingen wonen. Cijfers daarover zijn nog niet bekendgemaakt.

Het RIVM meldde maandag al dat tot en met afgelopen weekend "circa 35.000" medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking voor het eerst het vaccin toegediend hadden gekregen. Dat blijken er dus iets meer te zijn. In de acute zorg zijn 40.000 medewerkers gevaccineerd, in de ziekenhuizen waar ze werken. Voor een goede bescherming zijn twee prikken nodig.

Duitsland komt met dagelijkse cijfers

Hoe wordt gecommuniceerd over het aantal ingeënte mensen, verschilt van land tot land. De Duitse tegenhanger van het RIVM, het RKI, komt dagelijks met gedetailleerde updates. Die zijn terug te vinden op de website van het instituut. Daar wordt onder meer per deelstaat bijgehouden hoeveel mensen zijn ingeënt, tot welke groep de gevaccineerde mensen behoren en welke vaccins zijn gebruikt.

In Engeland komt gezondheidsdienst NHS ook met een dagelijkse update. Daarin wordt bijgehouden hoeveel mensen een eerste of tweede prik hebben gehad. Er zijn ook wekelijkse updates met meer informatie, bijvoorbeeld over waar de vaccins zijn toegediend en tot welke groepen de ingeënte mensen behoren. In andere Britse gebieden, zoals Schotland en Wales, publiceren de regionale autoriteiten updates over het aantal vaccinaties.

Ook voor Belgen is de inentingscampagne op de voet te volgen. De tussenstand op de website van het Belgische RIVM wordt dagelijks bijgewerkt. De voortgang in Vlaanderen, Wallonië en Brussel is bovendien uitgesplitst. Er is daarnaast een afzonderlijke Vlaamse vaccinatieteller in de lucht. Die moet ook gaan vermelden hoe ver elke Vlaamse gemeente op streek is, zo is de bedoeling.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.