Navalni wordt woensdag in rechtbank verwacht wegens smaadzaak

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni wordt volgens zijn advocaat woensdag in de rechtbank verwacht vanwege een lopende zaak waarin de Kremlincriticus wordt beschuldigd van smaad. Hij zou een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog in diskrediet hebben gebracht.

Een onderzoekscommissie die normaal gesproken oorlogsmisdaden onderzoekt, heeft zich gebogen over de zaak en zegt dat Navalni de "eer en waardigheid van de veteraan in twijfel heeft getrokken". De man zei in een reclamevideo dat hij voor de grondwetswijziging is waardoor president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven. Navalni plaatste die video op Twitter en noemde alle mensen in de video "een schande voor ons land" en "verraders zonder geweten".

De Kremlincriticus werd afgelopen weekend opgepakt toen hij terugkeerde in Rusland, omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke celstraf had gehouden. Navalni was sinds augustus in Duitsland, nadat hij daar heen was gebracht om behandeld te worden na een vergiftiging. De vergiftiging was volgens Navalni het werk van de geheime dienst in opdracht van Poetin.

Volgens de Russische justitie had Navalni zich in september weer tweemaandelijks moeten melden, omdat hij was ontslagen uit het ziekenhuis. Voor die zaak, komt hij op 2 februari weer voor de rechter. Navalni blijft in ieder geval vastzitten tot 15 februari, waarvan de eerste veertien dagen in quarantaine, vanwege de coronamaatregelen. Hij kan woensdag dus niet naar de rechtbank en volgens zijn advocaat is het nog onzeker of hij er met een videoverbinding bij kan zijn.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.