Bewakers beëdiging Biden weg wegens band met rechtse militie

ANP Producties | Bron: ANP

Wegens banden met rechtse milities of extreme standpunten zijn zeker twaalf soldaten verwijderd uit de troepen die de beëdiging van Joe Biden tot Amerikaanse president bewaken. Het gaat om leden van de Nationale Garde, de reservemanschappen van het Amerikaanse leger. Zij zijn onder meer ingezet om de inhuldigingsplechtigheid woensdag in de Amerikaanse hoofdstad Washington te beveiligen.

De twaalf zijn van hun taak ontheven. Ze waren betrokken bij rechtse milities of hadden extremistische standpunten op internet geplaatst, melden Amerikaanse media. Er zou geen bedreiging zijn geweest voor Biden.

De twaalf werden ontdekt tijdens een grootscheepse screening, waarbij ook de landelijke politie FBI helpt. De vrees voor een aanslag van "binnenuit" is gegroeid na de gewelddadige bestorming van het parlement in Washington door aanhangers van de afzwaaiende president Trump.

Waarnemend minister van Defensie Miller zei eerder dat er bij de inlichtingendiensten geen aanwijzingen zijn over dreigingen van geweld vanuit het Amerikaanse leger in aanloop naar de beëdiging. Ook noemde hij het screenen van de reservisten "normaal." Dat de soldaten die worden ingezet bij grote streng beveiligde evenementen worden nagetrokken, is volgens de bewindsman de standaard. "Elke steen wordt omgekeerd" voor het beveiligen van de hoofdstad in aanloop naar de inauguratie van Biden, aldus Miller.

Voor de bewaking van het aangevallen parlementsgebouw Capitool waren al duizenden gardisten in Washington gestationeerd. In totaal worden 25.000 man ingezet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.