Van 't Wout volgt Wiebes op als minister Economische Zaken

ANP Producties | Bron: ANP

Bas van 't Wout volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat, bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Telegraaf. Wiebes zei afgelopen vrijdag niet verder te willen als demissionair minister, nadat het kabinet aftrad vanwege het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

Van 't Wout is nu staatssecretaris van Sociale Zaken. Zijn taken worden overgenomen door minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) totdat er een nieuw kabinet is, schrijft de Telegraaf. Afgelopen zomer volgde Van 't Wout toenmalig staatssecretaris Tamara van Ark op, die nu minister voor Medische Zorg is.

Daarvoor was hij zeven jaar lang Kamerlid en vicefractievoorzitter van de VVD. Ook die taak nam hij over van Van Ark, toen zij naar het kabinet vertrok. Voor zijn Kamerlidmaatschap was hij onder meer raadslid in Amsterdam en politiek assistent van premier Mark Rutte.

Wiebes zei vrijdag niet verder te willen in het demissionaire kabinet, vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij zei zich er "niet schuldig, wel heel zwaar medeverantwoordelijk" over te voelen. Hij worstelde er naar eigen zeggen al een tijdje mee, meer dan hij eerder had toegegeven. "Ik kan het moeilijk van me afzetten, het is eigenlijk in me gaan zitten", zei hij toen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) werd benoemd als tijdelijke opvolger van Wiebes totdat er permanente vervanging zou worden gevonden. Dat Wiebes vertrok, zou geen invloed hebben op de totstandkoming van de eerder aangekondigde steunpakketten, zeiden Van Nieuwenhuizen en minister Wopke Hoekstra (Financiën). Het kabinet was al ver met de uitwerking van de pakketten, aldus Hoekstra.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.