Wat viel Dimitri Reinderman op aan speelronde 4 van Tata Steel Chess op? Donchenko zet op tijd de knop om en vindt ’studieachtige’ remise

Dimitri Reinderman

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde 4.

De knop omzetten, kent u die uitdrukking? Vast wel, maar tijdens een schaakpartij heeft die een specifieke betekenis. Je bent de hele tijd op winst aan het spelen omdat je goed staat, een zwakkere tegenstander treft of allebei. Maar dan opeens: een fout, winstkansen weg, maar wel verlieskansen! Psychologisch lastig, maar verstandig en nodig is om dan de knop om te zetten en te zoeken naar remise.

De Duitser Alexander Donchenko, die op het laatste moment mocht invallen voor Daniil Dubov, probeerde in ronde vier tegen Radoslaw Wojtaszek een pluspion in winst om te zetten. Na de eerste tijdcontrole merkte hij echter dat de winstkansen vervlogen waren. Sterker nog, om niet te verliezen moest hij een serie van enige zetten vinden. We komen daar halverwege in:

Wit staat hier minder omdat pion e4 en vooral pion h3 erg zwak zijn.

44.Ld1+!

Na 44.Lg2 Lb5 zou wit in zetdwang zijn.

44...Kb2

Nu lijkt pion h3 verloren te gaan. Maar misschien is dat niet erg...

45.Lc2! Ka3

Heel verstandig ziet zwart van de pionwinst af. De volgende variant noemen wij schakers ’studieachtig’: 45...Lf1 46.Ld3! Lxh3 47.c4 Lxg4 48.Le2! Lh3 Na ruil op e2 staat de witte koning in het vierkant, de zwarte niet. 49.c5 Lg2 50.Ld3! h3 51.c6 h2 52.c7 h1D 53.c8D en hoewel zwart aan zet is kan hij mat niet voorkomen!

46.Ld3 La2 47.Lb5 Lb1 48.Ld3 La2 49.Lb5 Lb1 50.Ld3

Remise door zetherhaling.

reinderman aan zet

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Vandaag: speelronde 4.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen