Navalni roept aanhangers op zaterdag de straat op te gaan

ANP Producties | Bron: ANP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni roept zijn aanhangers op zaterdag de straat op te gaan uit protest tegen het bewind van president Poetin. "Onze toekomst ligt in onze handen. Wees niet stil", zegt hij in een video van twee uur op YouTube die grotendeels gaat over een kostbaar "geheim" paleis van Poetin.

In de film beschuldigt Navalni Poetin ervan een "koninkrijk" voor zich te hebben laten bouwen voor 100 miljard roebel (1,1 miljard euro). Het zou 39 keer zo groot zijn als Monaco. De film trok in een halfuur al een half miljoen kijkers. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd.

Navalni werd maandag veroordeeld tot dertig dagen gevangenisstraf omdat hij voorwaarden van een eerdere straf zou hebben geschonden. Hij was net teruggekeerd uit Duitsland, waar hij herstelde van een vergiftiging die hij in Rusland had opgelopen.

Demonstreren mag in Rusland alleen met toestemming en die wordt vanwege de coronapandemie al maanden niet meer gegeven. Een oproep tot demonstreren kan ook al tot een straf leiden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.