Burgemeesters in principe niet afwijzend tegenover avondklok

ANP Producties | Bron: ANP

De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wil "geen enkele maatregel uitsluiten". "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is". Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een "stevige aanpak". "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje." Jan Lonink van Terneuzen "moet nog overtuigd worden". Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met "stevige vragen."

Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het "heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen".

Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appel aan de Nederlanders. Aboutaleb: "Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen."

Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Die zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts. De Kamer debatteert er dezelfde dag over. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk, mogelijk al aan het einde van deze week. Het verbod om 's avonds en 's nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dat nu voorzien is op 9 februari.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.