OM eist taakstraf tegen Zaandammer (16) voor trap tegen hoofd

ANP Producties | Bron: ANP

Tegen een 16-jarige verdachte uit Zaandam, die wordt verdacht van het schoppen tegen het hoofd van een leeftijdsgenoot bij de Jagersplas in Zaandam, is dinsdag een taakstraf van 60 uur geëist. Een filmpje van de mishandeling werd vorig jaar zomer vele malen gedeeld op sociale media.

Op de beelden is te zien dat het slachtoffer vanuit het niets een harde trap tegen de zijkant van zijn gezicht krijgt. Het slachtoffer had ernstig gewond kunnen raken, redeneert het OM. Justitie verdenkt de Zaandammer van een poging tot zware mishandeling.

Uit het politieonderzoek blijkt dat het slachtoffer werd belaagd door een steeds groter wordende groep. Hij werd eerst uitgescholden en gediscrimineerd vanwege zijn Aziatische afkomst. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat verdachte de discriminerende uitlatingen heeft gedaan. Het schoppen heeft daarom volgens het OM geen racistisch aspect.

"Dit is nou echt een voorbeeld van zinloos geweld’’, aldus de officier van justitie tijdens de besloten jeugdzitting. "Het lijkt een impulsieve actie, maar wel eentje met hele grote gevolgen. En dat realiseert verdachte zich inmiddels ook erg goed. Hij heeft geleerd hoe groot consequenties kunnen zijn van zo’n onbesuisde actie. Ook heeft een gesprek plaatsgevonden tussen verdachte en slachtoffer. De verwachting is dat verdachte dit niet nog een keer doet.’’

De Zaandammer werd op zaterdag 4 juli gearresteerd en mocht na een paar dagen voorarrest de strafzaak in vrijheid afwachten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.