Groot onderhoud: dertien weken lang geen vluchten via Polderbaan [video]

De Polderbaan van luchthaven Schiphol.© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Annet van Aarsen
Schiphol

Maar liefst dertien weken lang - van 25 januari tot 26 april - is straks de Polderbaan op luchthaven Schiphol gesloten. Wegens groot onderhoud kan er in die tijd geen enkel vliegtuig landen of opstijgen op deze zogeheten ’preferente’ baan.

Dat betekent dat de Zwanenburgbaan in zuidelijke richting meer zal worden gebruikt voor vliegtuigen die vanaf het noorden gaan landen.

Als startbaan richting het noorden is de Zwanenburgbaan tijdens het onderhoud niet volledig inzetbaar, omdat de taxibanen en opritten aan de zuidkant buiten gebruik zijn.

Overdag zal bij noordenwind het vliegverkeer daarom - afhankelijk van de omstandigheden van het moment - óók van de Buitenveldertbaan gebruik gaan maken als startbaan. V

oor nachtvluchten is een ontheffing aangevraagd voor het starten vanaf de Zwanenburgbaan. Incidenteel kan bij harde noordoostenwind de Kaagbaan naar het noordoosten worden ingezet als startbaan, meldt luchthaven Schiphol.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Polderbaan is met 3800 meter de langste start- en landingsbaan van de luchthaven. De baan is ook een stuk breder (60 meter, waar de andere banen 45 meter breed zijn). Bij het groot onderhoud wordt op de Polderbaan 600.000 vierkante meter baanoppervlak vernieuwd en daarvoor is 150.000 ton asfalt nodig.

Schiphol meldt dat voor zestig procent gebruik wordt gemaakt van asfalt dat in hetzelfde onderhoud werd verwijderd. Daarnaast wordt bij de onderhoudsbeurt onder andere 70 kilometer bekabeling aangebracht en worden er 2.100 baanlampen vervangen door een duurzamere LED-variant met een langere levensduur.

Luchtverkeersleiding Nederland benut de onderhoudsperiode om het Instrument Landing System (ILS) van de baan te vervangen.Dat systeem zorgt ervoor dat vliegtuigen ondersteund worden om in een geleidelijke hoek te dalen naar de landingsbaan.

In een periode van zes weken na 26 april kunnen de Polderbaan en de Zwanenburgbaan vanwege werkzaamheden aan taxibanen en onderhoud aan de Zwanenburgbaan zelf niet in alle zichtomstandigheden worden gebruikt als landingsbaan.

Informatiesessie

Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland organiseren voor omwonenden op donderdag 21 januari tussen 11 en 12 uur een online informatiesessie over de werkzaamheden aan de Polderbaan en het effect daarvan op het vliegtuiggeluid in de omgeving. Aanmelden hiervoor kan nog tot woensdag einde van de dag via een e-mail naar buren@schiphol.nl.

Meer informatie: Bewoners Aanspreekpunt Schiphol

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.