Trump heft reisbeperkingen Europa, VK en Brazilië op

ANP Producties | Bron: ANP

Scheidend Amerikaans president Donald Trump heft binnenkort de reisbeperkingen op voor buitenlanders die recentelijk in Brazilië of grote delen van Europa zijn geweest. Volgens twee functionarissen zijn die beperkingen vanaf 26 januari niet meer van kracht.

De Amerikaanse regering overwoog in november al om de beperkingen op te heffen, die begin vorig jaar werden ingesteld. Intussen is voor het opheffen steun van volksgezondheidsfunctionarissen en leden van de corona-taskforce. De beperkingen lopen af op dezelfde dag waarop het beleid ingaat dat iedereen die wil reizen verplicht dat hij of zij een negatieve coronatest kan laten zien.

Door de beperkingen konden buitenlanders die in de recentste twee weken in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland of de 26 Schengenlanden waren geweest de VS niet binnenkomen. De restricties voor reizigers vanuit Europa zijn er sinds maart. Sinds mei vallen reizigers vanuit Brazilië onder hetzelfde beleid.

Het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie zette vorige week zijn handtekening onder een bevel dat een negatieve coronatest verplicht stelt voor reizigers naar de VS. Luchtvaartmaatschappijen hoopten dat de nieuwe test-eisen de weg zouden vrijmaken voor het opheffen van de reisbeperkingen. Sinds die van kracht zijn, is het luchtverkeer tussen de VS en sommige Europese landen met wel 95 procent afgenomen. In de afgelopen dagen zou de luchtvaartlobby de nodige druk hebben uitgeoefend op het Witte Huis.

Het Britse persbureau Reuters, dat maandag als eerste meldde dat de Amerikaanse beperkingen voor reizigers vanuit Europa, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië wordt opgeheven, had eerder al gemeld dat het Witte Huis voorlopig niet van plan is om datzelfde te doen voor reizigers vanuit China en Iran.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.