Italiaanse premier overleeft vertrouwensstemming

ANP Producties | Bron: ANP

De Italiaanse premier Conte heeft een vertrouwensstemming in het lagerhuis van het parlement comfortabel overleefd, nadat een kleine coalitiepartij haar ministers vorige week had terugtrokken uit de regering. Dinsdag volgt een spannendere stemming in het hogerhuis, de Senaat. Contes regering dreigt te vallen als de senatoren hem onvoldoende steun bieden.

Conte smeekte "pro-Europese" en "liberale" parlementariërs maandag om hulp bij de redding van zijn regering. Een val zou de strijd tegen het coronavirus niet ten goede komen, betoogde hij. Hij wees op het drama dat de pandemie veroorzaakt. Hij kreeg de steun van een absolute meerderheid van 321 afgevaardigden, 259 spraken zich tegen hem uit.

De stemming volgt op het vertrek van de twee ministers van de partij Italia Viva van ex-premier Renzi uit de regering na onenigheid over de besteding van miljarden uit het Europese coronaherstelfonds. Renzi wil veel meer ambitie van de regering, vooral op het vlak van gezondheid.

In de Senaat beschikte Conte met steun van Italia Viva over een uiterst krappe meerderheid. Als Conte geen andere regeringspartner kan vinden voor zijn coalitie, of alsnog een deal sluit met Renzi, bestaat de kans dat de Italianen vervroegd naar de stembus moeten. Verdergaan als een minderheidsregering wordt ook als een mogelijkheid genoemd. President Matarella zou Conte ook kunnen vragen een regering van nationale eenheid te vormen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.