De politie is klaar voor avondklok, het wachten is op de politiek

ANP Producties | Bron: ANP

Het kabinet overlegt woensdagochtend opnieuw over een mogelijke invoering van de avondklok. Justitie en politie zijn al klaar voor de avondklok. Het wachten is op politieke steun, maar zowel de veiligheidsregio's als de Tweede Kamer zijn er nog niet uit. Ze willen eerst meer weten over de effecten, alternatieven en de handhaving. Het kabinet heeft haast, omdat de Britse, nog besmettelijker coronavariant, ook in Nederland is opgedoken.

Zondag en maandag spraken de meest bij de coronacrisis betrokken ministers ook over de omstreden maatregel, die tijdens de harde lockdown tot nóg minder contactmomenten tussen mensen moet leiden. Het zou betekenen dat mensen tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts niet meer op straat mogen zijn. Voor bepaalde situaties komen uitzonderingen, zoals degenen die van hun werk komen of ernaartoe moeten, hun hond uitlaten of voor calamiteiten.

Als het kabinet inderdaad tot een avondklok besluit, wil het zoveel mogelijk steun hebben in de Tweede Kamer. Bij coronamaatregelen wordt altijd gestreefd naar bredere steun dan alleen die van de coalitiepartijen. Op de achtergrond wordt gepolst bij de oppositie, bevestigen ingewijden. Premier Mark Rutte drong vorige week tijdens een coronadebat erop aan om een avondklok niet bij voorbaat uit te sluiten, met het oog op de Britse coronamutatie. Deskundigen waarschuwen voor een snelle opkomst.

Niet eensgezind

Maar de Kamer weet het nog niet en ook de coalitie is niet eensgezind. D66 en ChristenUnie zijn niet principieel tegen een avondklok maar willen eerst kijken naar andere maatregelen. Dat vinden ook oppositiepartijen als GroenLinks. De fracties wijzen op de vele vluchten die nog dagelijks uit het Verenigd Koninkrijk komen. Het reizen moet nog veel verder worden beperkt, vinden ze.

Ook kun je het aantal bezoekers thuis nog verlagen van twee naar één per dag, zegt D66. Of nog meer bij werkgevers erop aandringen dat mensen thuis moeten werken. D66 vindt een avondklok zo ingrijpend voor het sociale leven dat precies duidelijk moet zijn wat het effect is op de verspreiding.

Advies

Het Outbreak Management Team (OMT) moet daarover advies uitbrengen aan het kabinet. Maandag was dat advies nog niet binnen. De Veiligheidsregio's, die normaal op maandag bijeenkomen, stelden hun vergadering om deze reden uit tot dinsdag.

Het kabinet heeft aangegeven een avondklok niet in te voeren zonder dat eerst in de Kamer te bespreken. Dat zou eventueel woensdag of donderdag kunnen gebeuren.

Het ministerie van Justitie en de politie zijn al langer bezig met een avondklok, omdat zij die moeten handhaven. Maar donderdag is te kort dag voor de invoering, melden ingewijden. Het is immers nodig dat iedereen en vooral ook werkgevers goed worden ingelicht. Zo zouden ook supermarkten eerder dicht moeten.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.