Burgemeesters: avondklok moet passend en effectief zijn

ANP Producties | Bron: ANP

Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet "passend en effectief" zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen maandagavond een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten 's avonds en 's nachts thuis te blijven.

Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur. Volgens een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zien de burgemeesters de ernst van de situatie echt wel in, zeker nu er sprake is van virusmutaties. Maar de burgemeesters wachten nog op zwaardere argumenten voor het instellen van een avondklok voor zij een collectief standpunt innemen. En ze willen ook kijken naar alternatieven.

In het afgelopen weekeinde spraken diverse burgemeesters zich uit over een avondklok. Sommigen, zoals Lucas Bolsius van Amersfoort en Marjan van Kampen van Schagen, zijn ronduit tegen. Femke Halsema van Amsterdam wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Veel burgemeesters zijn net als de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls niet op voorhand tegen, maar wachten op overtuigende argumenten.

Het Veiligheidsberaad komt maandagavond bijeen in Utrecht.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.