Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein

ANP Producties | Bron: ANP

De politie doet aan de hand van beschikbaar beeldmateriaal aanvullend onderzoek naar het geweld zondag bij de verboden demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Hierbij raakten twee agenten en een politiepaard gewond. Alle ingezette politiepaarden krijgen een medische check om na te gaan of er nog meer letsel hebben opgelopen.

Volgens de politie is er veel beeld van de uit de hand gelopen actie tegen het kabinetsbeleid. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Op dit moment zitten nog vijftien van de 143 arrestanten vast voor openlijke geweldpleging. De rest van de arrestanten is naar huis gestuurd. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. Het Openbaar Ministerie buigt zich nog over de hoogte van de boetes.

Confrontatie

Een groep van 200 tot 250 personen was volgens de politie duidelijk uit op een confrontatie. Ze haalden stenen uit de straat en gooiden die naar agenten. Sommigen hadden vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, verboden. Toch verzamelden zich zondagmiddag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er naar schatting zo'n 2000 mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en moest iedereen het Museumplein verlaten.

Omdat sommigen de aanwijzingen niet opvolgden, voerde de ME charges uit en werd onder meer een waterkanon ingezet. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.