Niet iedereen die kritisch is over de coronakoers gelooft dat artsen twintig mille krijgen per ’neppatiënt’ | Commentaar

De politie grijpt in tijdens de demonstratie op het Museumplein, afgelopen zondag.© Foto Hollandse Hoogte / ANP

Annelies Karman

De demonstrant uit Limburg ontkent dat de intensive cares vol liggen met coronapatiënten. Volgens de man is covid-19 al lang geen probleem meer en ’faken de artsen alles’. Zijn uitspraken op het Museumplein zijn zondag een klap in het gezicht van zorgpersoneel. Diederik Gommers van het Outbreak Management Team noemt de boodschap bovendien gevaarlijk. Staaltje wappiewartaal dus.

Het woord viruswappie klinkt de laatste maanden overal. Wie kritisch is over de coronamaatregelen wordt al snel in het hokje van de ’wappies’ ingedeeld. Dat is geen plek waar je graag bent. Wie daar zit, wordt weggehoond en weggelachen.

Bij de man uit Limburg is dat niet zo vreemd, want zijn standpunt is aantoonbaar onjuist. Het hoongelach dat hem ten deel valt, buldert ook over andere tegenstanders van het coronabeleid heen. Maar heus niet iedereen die kritisch is, gelooft dat artsen twintig mille krijgen per ’neppatiënt’.

Zelfs in serieuze praatprogramma’s gaat het over ’wappies’. In podcasts, nieuwsrubrieken en talkshows komt het woord voorbij. Met dat frame wordt elke discussie in de kiem gesmoord. Het voelt al gênant om überhaupt iets kritisch over de coronakoers te zeggen.

Terwijl liefst tien tot vijftien procent van de Nederlanders vraagtekens zet bij het coronabeleid. En deze groep is heel divers, maar heel klein deel stond op het Museumplein. Daarnaast zijn er pakweg twee miljoen Nederlanders die het niet eens zijn met de strenge maatregelen.

Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over de economie, over de ondernemers, over de eigen gezondheid als ze gevaccineerd worden en over de zorg. Zij stonden heus niet allemaal onder het Torentje van premier Mark Rutte op een pan te slaan of op het Museumplein de drukte op de ic’s te ontkennen.

De taak van opiniemakers en media is om evenwichtig verslag te doen van wat er speelt, en om alle standpunten te belichten. We leven in een land waar vrije meningsuiting een groot goed is. Daarbij past het niet in om elke kritische Nederlander met een wegwerpgebaar af te schilderen als kansloze ’wappie’. Welke wartaal de extreme ontkenners soms ook uitslaan.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.