Kabinet demissionair, maar drie kandidaten staan al klaar om post minister van Nieuwe Economie in te nemen

De juryleden en kandidaten bij de digitale voorronde van afgelopen vrijdag.

Peter Schat
Amsterdam

Luttele uren nadat het kabinet Rutte III zijn opstappen bekend maakte, werd er elders al gewerkt aan de installatie van een nieuwe minister, die van Nieuwe Economie. In de race zijn sinds maandag drie kandidaten: Celina Kroon, Girma Segaar en Michel Scholte. Wie het wordt, blijkt maandagavond 25 januari. De nieuwe minister kan meteen in debat met kopstukken uit de Haagse politiek Mona Keijzer (CDA), Eppo Bruins (ChristenUnie), Raymond Brood (50Plus), Lammert van Raan (PvdD), Chris Stoffer (SGP), Sophie Hermans (VVD), Hans Vijlbrief (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks).

Vrijdag presenteerden zich in een digitale sessie nog 21 kandidaten, die door 16.000 stemmers waren geselecteerd uit een aanbod van ruim tweehonderd mensen die een visie indienden op een duurzamere toekomst. ,,Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht is dit het moment voor toekomstbestendig beleid’’, aldus Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland en voorzitter van de jury. MVO Nederland, de beweging van ondernemers in de nieuwe economie, heeft de verkiezingen georganiseerd. Naast haar zaten in de jury prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw en Marije van der Made.

Zij kwamen maandag na een extra overleg tot de drie halvefinalisten. Met de zoektocht naar een minister van Nieuwe Economie geeft MVO Nederland het signaal geven aan politiek Den Haag, dat er een groeiende groep mensen is met visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie. En daarmee dus ook volop draagvlak voor nieuw beleid. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, is de verkozen minister het gezicht en de stem van deze groep en hun visie. Maandag 25 januari kiezen het online aanwezige publiek en de jury samen de winnaar uit Kroon, Segaar en Scholte, die direct daarna meedoet in het verkiezingsdebat met politici van de belangrijkste politieke partijen.

(Tekst gaat door onder foto)

Celina Kroon is 38 jaar en innovatiemanager corporate strategie bij Alliander.

Celina Kroon is 38 jaar en innovatiemanager corporate strategie bij Alliander. In haar pitch richtte zij zich vooral op het belang van de energietransitie op weg naar de nieuwe economie. De jury vond ‘haar lokale, bottom-up aanpak praktisch en haar pitch nuchter, helder en met een goed verhaal’.

(Tekst gaat door onder foto)

Girma Segaar is 27 jaar en werkt als PMO Duurzaam ondernemen bij NS.

Girma Segaar is 27 jaar en werkt als PMO Duurzaam ondernemen bij NS. Hij wil als minister een brug zijn tussen verschillende generaties, sociale klassen, opleidingsniveaus en culturele achtergronden. De jury vond zijn pitch ‘communicatief goed en inhoudelijk gebaseerd op de essentie en waarden van de nieuwe economie’.

(Tekst gaat door onder foto)

Michel Scholte is 34 jaar en directeur van het True Price Institute.

Michel Scholte is 34 jaar en directeur van het True Price Institute. Hij heeft een concreet plan gemaakt om van een financiële economie naar een impact-economie te gaan. De jury vond dat hij ‘een sterke agenda had met een actieplan hoe hij dat wil aanpakken. De kern van zijn verhaal – true pricing – is volgens de jury wezenlijk om de nieuwe economie te bereiken’.

De finale is een digitaal event, waarvoor men zich gratis kunt aanmelden. Aanvang maandagavond 25 januari 19.15 uur. Aanmelden kan op de website van MVO Nederland.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.