Weinig animo voor protesten in Amerikaanse hoofdsteden

ANP Producties | Bron: ANP

VERKIEZINGEN VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De protesten die zondag in verschillende steden in de Verenigde Staten waren aangekondigd zijn voor zover bekend kleinschalig en zonder grote problemen verlopen. De politiemacht die in de steden uit voorzorg was opgetrommeld, was in de meeste gevallen veel groter dan het aantal Trump-aanhangers dat tegen de verkiezingsuitslag kwam protesteren.

"Het stelde vandaag niets voor en we zijn blij dat dat zo was", zei een woordvoerder van de staat Pennsylvania, waar een mogelijk gewelddadige demonstratie verwacht werd bij het regeringsgebouw in Harrisburg. Ook in de hoofdsteden van de andere vijftig staten waren de veiligheidsdiensten bedacht op protesten die weleens uit de hand konden lopen, zoals dat gebeurde bij het Capitool in Washington toen Trump-aanhangers het gebouw bestormden.

In Harrisburg kwam maar een kleine groep betogers opdagen, onder wie de 34-jarige Alex. De stukadoor uit Hershey wilde zijn steun voor Trump komen betuigen, maar zag dat de opkomst tegenviel. "Er gebeurt hier niets", zei Alex die net als de president vindt dat de verkiezingen zijn gestolen. Hij zei ook bij de demonstratie aanwezig te zijn geweest op 6 januari in Washington. Maar aan de bestorming van het Capitool had hij niet deelgenomen.

Ook in Lansing in Michigan was er weinig animo voor het protest. Een klein groepje had zich daar verzameld. Sommigen droegen wapens. "Ik ben hier niet om geweld te plegen en ik hoop dat niemand hierheen komt om gewelddadig te zijn", zei een man op het grasveld voor het parlementsgebouw. Op zijn hoofd droeg hij een Make America Great Again-pet. Tegen het vallen van de avond, waren de betogers weer huiswaarts gekeerd.

De FBI had gewaarschuwd voor gewapende en mogelijk gewelddadige protesten in aanloop naar de beëdiging van president Biden. Problemen dreigden in alle vijftig hoofdsteden van de staten van de Verenigde Staten en in de Amerikaanse hoofdstad Washington. In een interne memo uitte de FBI de verwachting dat demonstraties al op zondag zouden kunnen beginnen en dat ze naar verwachting door zullen gaan tot de inauguratie woensdag.

De inschatting van de FBI volgde op de spraakmakende bestorming van het parlementsgebouw het Capitool in Washington begin deze maand door aanhangers van vertrekkend president Trump. Tijdens de aanval vielen vijf doden. Trump en een deel van zijn achterban willen niet accepteren dat Biden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.