Steeds meer ziekenhuispatiënten dupe van uitstellen ingrepen

ANP Producties | Bron: ANP

Steeds meer patiënten in ziekenhuizen worden benadeeld doordat ingrepen uitgesteld worden als gevolg van de aanhoudende toestroom van coronapatiënten, waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV).

"We hebben nog steeds veel extra capaciteit op onze afdelingen nodig om de Covid-19 patiënten op te kunnen vangen. Dat lukt op dit moment alleen doordat een groot deel van de geplande ingrepen wordt uitgesteld. Dat kunnen we niet blijven doen. Uitgestelde zorg hoopt zich op en steeds meer patiënten worden hiervan de dupe", stelt de vereniging.

De internisten wijzen erop dat er nog steeds wekelijks meer dan 1000 nieuwe patiënten worden opgenomen op verpleegafdelingen. "Het aantal opgenomen patiënten daalt weliswaar, maar lang niet snel genoeg".

Britse variant

Het oprukken van de Britse variant maakt de situatie volgens de NIV extra zorgelijk. "Een nieuwe piek door deze variant van het virus, terwijl nog zoveel patiënten in de ziekenhuizen liggen, kunnen we niet aan. Als het vastloopt op verpleegafdelingen heeft dat grote gevolgen voor de hele zorgketen en continuïteit van zorg".

De NIV benadrukt dat het naleven van de maatregelen "enorm van belang is" om de situatie onder controle te houden en zo snel mogelijk de reguliere zorg te kunnen hervatten. "Anders lijken extra maatregelen de enige mogelijkheid om het aantal besmettingen sneller terug te dringen en de belasting op het zorgsysteem niet verder te vergroten."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.