Strenge avondklok in Frankrijk klokslag 18.00 uur ingegaan

ANP Producties | Bron: ANP

In de strijd tegen het coronavirus is in Frankrijk zaterdag klokslag 18.00 uur een strenge avondklok ingegaan. De komende twee weken moeten de inwoners steeds tussen 18.00 uur en 06.00 uur binnenblijven. Alleen wie van of naar zijn werk gaat mag de straat op, maar ook ouders die hun kinderen brengen of halen van school en kinderdagverblijf.

De lange spertijd was in een kwart van het land al van kracht, maar premier Jean Castex kondigde de maatregel eerder deze week voor het hele land af. Elders mochten de Fransen nog tot 20.00 uur buiten zijn. De autoriteiten willen met de vervroegde avondklok onder meer voorkomen dat mensen nog even gezellig gaan borrelen voor het eten.

Het aantal coronabesmettingen in Frankrijk wil maar niet dalen, waardoor de druk op de ziekenhuizen nog altijd groot is. Inmiddels telt het land 70.000 coronadoden.

Veiligheidswet

Eerder zaterdag was in Franse steden, waaronder Parijs, Nantes en Lille, nog gedemonstreerd tegen een omstreden veiligheidswet. De betogers vrezen een aantasting van rechten en vrijheden. "Politie zonder controle, bevolking onder controle", was als spreuk te lezen. Op sommige plekken sloten critici van strenge coronamaatregelen zich aan bij demonstaties.

Er wordt al maanden regelmatig geprotesteerd tegen de nieuwe wet. Daarbij kwam het ook tot ongeregeldheden. Zaterdag werden in Lille agenten bekogeld met sneeuwballen. De politie reageerde met traangas.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.