Zoektocht Sulawesi bemoeilijkt door regens en gebrek materieel

ANP Producties | Bron: ANP

De zoektocht naar overlevenden van de aardbeving op het Indonesische eiland Sulawesi wordt bemoeilijkt door de moesson en het gebrek aan zwaar materieel om te kunnen zoeken tussen het puin van ingestorte gebouwen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 46.

Lokale autoriteiten hebben nog geen indicatie kunnen geven van het aantal vermisten dat mogelijk onder de brokstukken verborgen ligt, inclusief meer dan twaalf patiënten en stafmedewerkers van een ingestort ziekenhuis. Wel meldden de autoriteiten dat zaterdag acht lichamen van slachtoffers vanonder het puin van het ziekenhuis vandaan waren gehaald.

Ook een hotel en een winkelcentrum zijn zwaar getroffen door de beving.

Schade

Meer dan zeshonderd mensen raakten vrijdag gewond door de beving met een kracht van 6,2. Zij zijn naar een nog functionerend lokaal ziekenhuis gebracht, dat wordt overspoeld door gewonden. De Indonesische overheid heeft een schip met medische voorzieningen naar het eiland gestuurd.

Duizenden bewoners raakten dakloos. Het epicentrum van de aardbeving was bij de westelijke plaats Majene, waar veel schade werd aangericht. In de nabijgelegen stad Mamuju zijn tientallen lichamen geborgen. Veel gebouwen, waaronder honderden huizen, het vliegveld en het kantoor van de gouverneur, zijn beschadigd.

Rode Kruis

Reddingswerkers in Mamuju haalden ook overlevenden onder de brokstukken vandaan, onder wie twee jonge zusjes die naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Teams van het Rode Kruis helpen met zoeken en voeren medische hulp, drinkwater, dekzeilen en andere goederen aan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.