Minder ziekenhuisopnames in België, jeugd tobt

ANP Producties | Bron: ANP

De aantallen ziekenhuisopnames in België laten voor de tweede opeenvolgende dag een daling zien en ook het aantal besmettingen stijgt minder fors. Tegelijkertijd melden experts dat de jongeren lijden onder de beperkingen, staat in een rapport aan een adviescommissie van de Belgische regering.

Er liggen zaterdag volgens de meest recente cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano 1877 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen (-2 procent), van wie 343 patiënten intensieve verzorging nodig hebben (-1 procent).

In de periode van 6 tot en met 12 januari stierven in België dagelijks gemiddeld 51,7 mensen door het coronavirus, 17,4 procent minder dan in de week daarvoor.

Aandacht voor jongeren

Het sterftecijfer aan Covid-19 is opgelopen tot 20.352. Sciensano zegt dat het aantal coronabesmettingen in België nog altijd blijft stijgen, maar de toename lijkt zich wel minder sterk door te zetten.

Een adviescommissie op het gebied van corona en psychologie heeft vastgesteld dat 65 procent van de Belgische jongeren het mentaal moeilijk had tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar van 2020. Ook recente cijfers en onderzoek aan verschillende universiteiten tonen volgens Het Nieuwsblad aan dat jongeren erg kwetsbaar zijn voor de psychologische tol van de coronamaatregelen. Daarom wordt de overheid opgeroepen "dringend meer aandacht" te hebben voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar.

Alternatieve bubbels

Zij zouden volgens het advies alternatieve bubbels moeten kunnen vormen, zoals studenten, zodat zij buiten de familiale bubbel een klein sociaal netwerk kunnen onderhouden, uiteraard met inachtneming van de overige coronaregels. "De huidige maatregelen zijn op maat van een typische familiale situatie gemaakt", aldus de experts. "Niet op basis van pakweg studentenhuisvesting."

De overstap van de ene naar een andere bubbel zou alleen kunnen plaatsvinden na een negatieve coronatest. De onderzoekers suggereren daarom dat de jongeren zich eenvoudig en goedkoop kunnen laten testen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.