Merz wil nieuwe Duitse handelsminister zijn, Merkel wijst hem af

ANP Producties | Bron: ANP

De verslagen kandidaat voor het partijleiderschap van de grootste Duitse regeringspartij CDU, Friedrich Merz, heeft zich aangeboden als minister van Economische Zaken in de Duitse bondsregering. Hij schreef op Twitter dat hij de nieuw verkozen partijleider Armin Laschet heeft laten weten de huidige minister Peter Altmaier te willen opvolgen. Een woordvoerder van bondskanselier Angela Merkel laat weten dat er geen herschikking van de regering is gepland.

Merz verloor de strijd om het leiderschap van Laschet, met 521 tegen 466 stemmen. Hij was advocaat, commissaris bij veel bedrijven en bestuurder bij de Duitse tak van vermogensbeheerder Blackrock.

De 65-jarige Merz geldt als een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij, ofschoon hij samenwerking met de rechtsere Alternative für Deutschland afwijst. Hij zei eerder dat aan het tijdperk Merkel een einde moet komen en hij zou een meer conservatieve koers voor ogen hebben.

Laschet riep na zijn verkiezing andere democratische partijen op tot een dialoog, eraan toevoegend dat "dit tijden zijn waarin democraten zij aan zij moeten staan". Volgens de nieuwe CDU-leider geldt dat vooral nu zaken als vrijheid, eenheid en gerechtigheid ter discussie staan. "Laat ons vechten tegen al degenen die deze principes willen bedreigen", aldus Laschet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.