CDU kiest Laschet als nieuwe partijleider

ANP Producties | Bron: ANP

De premier van Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, is in de strijd om het leiderschap van de Duitse christendemocraten gekozen als opvolger van Annegret Kramp-Karrenbauer die eerder het stokje overnam van Angela Merkel als partijleider.

De 59-jarige Laschet versloeg in de finaleronde de economisch expert Friedrich Merz met 521 tegen 466 stemmen. Een ronde eerder was de derde kandidaat, CDU's buitenlandexpert Norbert Röttgen (55), al afgevallen.

Laschet geldt als een geestverwant van de vertrekkende bondskanselier Angela Merkel en wil haar middenkoers van de partij voortzetten.

'Niet polariseren'

Geen van de kandidaten haalde in de eerste ronde van het onlinepartijcongres van het CDU een meerderheid onder de afgevaardigden. Zij brachten hun stem uit vanachter hun beeldscherm, waarop eerder de drie kandidaten hun plannen voor Duitsland ontvouwden in een speech van ieder een kwartier vanuit een studio in Berlijn.

Laschet presenteerde zich in zijn toespraak tot het congres als duidelijke kandidaat van het midden en verzette zich tegen het uitvergroten van geschilpunten. "We moeten ons duidelijk uitspreken, maar niet polariseren", zei hij. Hij kiest nadrukkelijk voor een middenpositie, in tegenstelling tot zijn tegenstrever Merz. "We kunnen alleen winnen als we in het midden staan."

Meer innovatie

De 65-jarige Merz geldt als een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij, ofschoon hij samenwerking met de rechtse Alternative für Deutschland afwijst. Hij pleitte voor een intensivering van de digitale strategie en meer innovatie in Duitsland.

Merz kreeg in de eerste ronde nog de meeste (385) stemmen, zijn rivaal Laschet volgde met 380 stemmen. Röttgen wist slechts 224 afgevaardigden te overtuigen.

Opvolger Merkel

Dat de winnaar van deze partijleiderschapsstrijd na de parlementsverkiezingen in september ook opvolger van Merkel aan het hoofd van de Duitse regering wordt, is echter de vraag. De leider van de Beierse zusterpartij, CSU's voorman Markus Söder, geldt als favoriet voor die positie.

Laschet leek dat in zijn overwinningstoespraak niet uit te sluiten. "Ik wil er alles aan doen om de boel dit jaar bij elkaar te houden, zodat de volgende bondskanselier bij de federale verkiezingen van CDU/CSU-huize komt", zei hij.

De nieuwe partijleider van het CDU heeft in elk geval steun van Merkel. Zij zei vorig jaar dat Laschet over "het gereedschap" beschikt om voor het bondskanselierschap te gaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.