Facebook weigert wapenadvertenties rond inhuldiging Biden

ANP Producties | Bron: ANP

Tot na de inhuldiging van de nieuwe Amerikaanse president Biden weigert Facebook in de Verenigde Staten advertenties voor wapenaccessoires en militaire uitrustingen. Het Amerikaanse bedrijf reageert op klachten van politici en medewerkers, aldus de website BuzzFeed News.

De website had eerder al gemeld dat op 's werelds grootste sociale netwerk advertenties voor pistoolholsters, kogelvrije kleding en andere militaire spullen verschenen in de nieuwsfeeds van mensen die zich bezighielden met de bestorming van het parlementsgebouw in Washington eerder deze maand.

"Uit een overvloed aan voorzichtigheid, verbieden we tijdelijk advertenties voor wapenaccessoires en beschermende uitrusting in de VS tot ten minste 22 januari", zegt een Facebook-woordvoerder tegen BuzzFeed. Facebook zegt het op prijs te stellen dat medewerkers, de BuzzFeed-verslaggevers en beleidsmakers dit probleem aan de orde hebben gesteld.

Toename

Facebookgebruikers en -medewerkers merkten een toename in advertenties voor toebehoren en militaire uitrusting, inclusief gepantserde vesten, in de dagen na het geweld in het Capitool waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Dergelijke advertenties verschenen ook bij mensen die extreemrechtse pagina's of groepen op het sociale netwerk volgden. Op Facebook konden al geen advertenties voor bijvoorbeeld wapens en munitie worden geplaatst.

Na de aanval door aanhangers van vertrekkend president Trump op het Capitool, wordt op de dag van de beëdiging van Biden, de zogenoemde inauguratiedag, meer geweld niet uitgesloten. Het centrum van Washington is inmiddels veranderd in een vesting. De politie van het Capitool kon vrijdag een man uit de Amerikaanse staat Virginia arresteren die een vals toegangsbewijs voor de inauguratie bij zich had, samen met een geladen pistool en ruim vijfhonderd kogels. Hij wilde daarmee door een controlepost nabij het Capitool komen waar woensdag de inhuldiging is, meldt nieuwszender CNN.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.