India begonnen aan 'grootste en historische vaccinatiecampagne'

ANP Producties | Bron: ANP

Na bijna 152.000 geregistreerde slachtoffers als gevolg van Covid-19 is India zaterdag begonnen met de uitvoering van een ambitieus plan om voor eind juli 300 miljoen van de 1,3 miljard inwoners te vaccineren. Een medewerker van een overheidsziekenhuis in Delhi was de eerste Indiër die werd ingeënt.

Het is de bedoeling dat op de eerste dag van de campagne circa 300.000 medewerkers in de gezondheidszorg een prik krijgen. Daarvoor zijn verspreid over het hele land 3006 inentingscentra ingericht. Daarachter gaat een enorme logistieke operatie schuil qua toediening, registratie en distributie van het vaccin.

"India begint vandaag met 's werelds grootste vaccinatiecampagne", zei premier Narendra Modi in een televisietoespraak. "Geen enkel land heeft in de geschiedenis een inentingscampagne op deze schaal uitgevoerd."

Twee vaccins

Naar schatting 30 miljoen mensen die werken in de gezondheidszorg en andere mensen met vitale beroepen, onder wie militairen en andere veiligheidsfunctionarissen, krijgen als eerste een prik. Daarna volgen 270 miljoen mensen boven de 50 jaar of kwetsbare mensen.

De Indiase bevolking wordt gratis ingeënt met twee vaccins: Covishield ontwikkeld door AstraZeneca en de Britse Oxford University en het Covaxin van eigen bodem, ontwikkeld door farmaceut Bharat Biotech.

India is na de Verenigde Staten het zwaarst getroffen door de pandemie met meer dan tien miljoen vastgestelde besmettingen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.