'Huisartsbezoek daalde tijdens eerste lockdown met een vijfde'

ANP Producties | Bron: ANP

Het aantal huisartsbezoeken lag tijdens de eerste lockdown 20 procent lager dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Dokters zagen vooral minder senioren en minder jonge kinderen. Dat meldt het Erasmus MC op basis van een bevolkingsonderzoek in Rotterdam en de huisartsenregistratiedatabase Rijnmond Gezond.

Veel klachten waarvoor geen hulp gezocht werd, leidden niet tot blijvende gezondheidsschade, zo is vastgesteld. "Toch zijn er zorgen over het deel van onbeantwoorde klachten dat wel (directe) medische aandacht nodig had", melden de onderzoekers.

Van de bevolkingsonderzoeksdeelnemers met medische klachten die geen zorg hebben gezocht of gekregen, rapporteerde ruim een derde (36 procent) symptomen die kunnen duiden op ernstige, onderliggende ziektes, zoals hartaandoeningen, beroertes of kanker.

"Het is daarom, juist nu, van groot belang dat mensen met medische klachten zorg blijven zoeken. De zorg is toegankelijk en veilig, ook tijdens een lockdown’, zegt huisarts en onderzoeker Evelien de Schepper van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.