Pfizer levert eerst wat minder en daarna juist meer vaccins

ANP Producties | Bron: ANP

Farmaceut Pfizer levert eind januari/begin februari tijdelijk wat minder vaccins tegen corona, omdat de labels moeten worden aangepast en vooral omdat de fabriek in het Belgische Puurs wordt uitgebreid. Beide acties leveren uiteindelijk meer op dan de 2,2 miljoen vaccins die in het eerste kwartaal al voorzien waren voor Nederland alleen.

Dat zegt een woordvoerder van de Nederlandse vestiging. Recent kwam toestemming om op het label te zetten dat er niet vijf, maar zes doses uit één flacon konden worden gehaald, iets wat in de praktijk ook al hier en daar was gebleken. Dat alleen al levert uiteindelijk flink meer prikken op.

Wat de uitbreiding van de fabriek oplevert, is nog niet exact te zeggen. "Als onderdeel van de normale productiviteitsverbeteringen om de capaciteit te verhogen, moeten we wijzigingen in het productieproces en de faciliteit aanbrengen waarvoor aanvullende wettelijke goedkeuringen nodig zijn", aldus de zegsman.

Hij verwacht dat er eind februari/begin maart al een "aanzienlijke verhoging van de beschikbare doses" zal zijn. "Pfizer werkt hard om meer doses te leveren dan oorspronkelijk dit jaar werd voorspeld, met een nieuwe doelstelling van 2 miljard doses in 2021 voor de hele wereld", licht hij verder toe.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.